
Olta Kamışları
Olta Kamışları
Olta kamışları için araştırma yaparken ilk olarak avlayacağınız balık cinsine dikkat etmeniz gerekir. Her olta modeli, farklı balık avı modellerine göre tasarlanmaktadır. Bundan dolayı da olta kamışı satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur avlanacak balık cinsine uygun özelliklerde olta kamışı satın almak gerekmektedir. Olta takım seçimi yaparken, ilk olarak avın profesyonel olarak mı yoksa amatör olarak mı yapılacağına karar vermektir. Balık avı için en önemli ekipmanların başında gelen olta kamışları, mutlaka kaliteli ve dayanıklı olarak seçilmelidir, Ayrıca dikkat edilmesi gereken önemli noktalar;çelik sargılı olmasına, atarının ne kadar olduğuna, kamış üzerinde yer alan ve arasından olta ipinin geçeceği halkaların bağlantısına ve üretim şeklidir. Olta iğnesi satın alırken de kullanılan olta modeline göre karar vermek gerekmektedir. Avlanacağınız bölgeye ve avın türüne göre de kamış çeşidini seçebilirsiniz. 1 metreden 10 metreye kadar uzayabilen kamış çeşitleri mevcuttur. Bu aşamada avlanacağınız bölgedeki balıkların boyutlarını az çok bilmeniz oldukça büyük avantaj sağlayacaktır. Büyük balıkları avlamak için olta seçiyorsanız, kamış atarına dikkat etmeniz gerekir. Kamış atarı; kamışın kaldırabileceği ağırlık miktarını ifade eder.
Kamış Yapı Çeşitleri Nelerdir?
Olta kamışları, karbon, bambu, grafit, fiberglas’dan yapılabilir. En yaygın olan ve ekonomik olanları fiberglas olta kamışlarıdır.
Fiberglas kamışlar; ağır oldukları için kullanımları zordur ama dayanıklıdırlar. Uzun süre kullanıldıklarında, kullanıcıyı yorarlar. Esnektirler ama uzağa gönderim yapmada çok başarılı değildirler.
Karbon kamışlar; Hafiftir, esnektir ve sağlamdırlar. İnce ve hafif oldukları için kullanıcıya verdikleri his oldukça keyiflidir. Uzun süre kullanıldıklarında kullanıcıları yormazlar ve genellikle tercih edilen kamış türüdür.
Grafit kamışlar; oldukça hafiftir ve esneme özelliğine sahiptir. Uzun menzil atış yapabilmek için uygundurlar. Ayrıca dayanıklıdırlar.
Bambu kamışlar; gelişen teknoloji ile çağ dışı kalmışlardır. Kırılgandırlar, fazla yük taşıyamazlar. Genellikle tatlı sularda küçük balıkları avlamak için kullanılabilirler.
Olta Kamış Tipleri Nelerdir?
Teleskopik Kamışlar;
Teleskopik, tek parça, eklemeli, surf tipi olmak üzere farklı tiplerde birçok olta kamışı vardır. Amatör balıkçılar için en çok teleskopik kamışlar tercih edilir. Teleskopik kamışlar, tek parça kamışlara göre daha ağırdır ama iç içe geçtikleri için taşımaları çok kolaydır.
Parçalı Kamışlar;
İki ya da üç parçadan oluşan kamışlardır. Teleskopik kamışa göre daha sağlam ve hafiftir ancak taşıması daha zordur.
At-çek kamışlar;
Genellikle ülkemizde oldukça fazla olta kullanımı at-çek oltacılığı ile yapılır. Devamlı elde olduğu için kullanıcıyı yormaması bakımından hafif olmaları hedeflenir. 2.5 metre civarında ve kısa olanlar küçük kurşunları atabilirken, 3.5 metreye yakın olan uzun olanlar 100gr kurşunları atabilirler ve daha sağlam olurlar. At-çek olta balıkçılığı kamışı yorduğu için sağlam yapılırlar.
Surf Kamışlar;
Amaçları, oltayı en uzak mesafeye göndermektir. Misina sürtünmesi en aza indirilmiştir ve ağır kurşunları atabilirler. Kamış ağırdır ve at-çek için uzun sürekli kullanımda kullanıcıyı yoracağı için uygun değildir. 100 gr kurşun ile 100 metreye yakın bir mesafeye oltayı gönderebilirler.
Sazan Kamışları;
Boyları 3-4 metre arasındadır, sapları uzundur ve serttirler. Bu sayede zarar görmeden sazan balıklarını rahatça çekebilirler.
Göl Kamışları;
halka geçme yerleri olmayan, diğer bir adı ile uzatma kamışı olarak’ da bilinen kamışlardır. Düz sade bir yapısı bulunmaktadır ve üzerine makine takılmayan bir kamıştır. Uzunlukları 6 – 11 mt arasında değişmektedir.